бесплатно по Украине
Замовити дзвінок
Кошик:
Кошик:
меню
Як створюють духи?
17.02.2020
Поділіться посиланням:
Як створюють духи?

Чуттєві, ніжні, терпкі, солодкі парфуми створені для пахощів і створення прекрасного настрою, завершення образу. Більшість випущено на автоматизованих лініях, а дорогі парфуми як виробляли, так і продовжують отримувати вручну. Метод виготовлення має важливе значення, а склад визначає запах, стійкість, насиченість.

З чого роблять і як створюють духи?

Кожна ароматна композиція має свій неповторний запах. Парфумери намагаються випускати оригінальний продукт, але це не скасовує того факту, що містяться в парфумах інгредієнти залишаються незмінними. Змінюються конкретний вид і концентрація, від якої залежить ступінь розкриття аромату.

Склад

Список компонентів може трохи відрізнятися за кількістю, але зазвичай виглядає наступним чином:

  • запашні речовини, відповідальні за багатогранне, гармонійне розкриття верхніх, середніх, низьких нот, пахощі;
  • розчинник, в якості якого виступають масла і спирти, що дозволяють розкритися ароматної композиції;
  • барвник, що надає рідини відтінок.

Кожен інгредієнт вимагає більш детального розгляду.

Класифікація здійснюється на основі походження:

  • тварини відрізняються високою вартістю, закріплюють запах, видобуваються з залоз, кишечника представників фауни;
  • рослинні отримують з усіх частин рослини, складають ароматичну основу.

У теперішній момент більшість запашних речовин тваринного походження заборонені до видобутку. Вони замінюються синтетичними аналогами.

Розчинник

Повноцінний аромат неможливо отримати без інертних носіїв. Останні являють собою містять спирт речовини:

  • водно-спиртові;
  • етиловий з концентрацією не вище 96%;
  • багатоатомний дипропіленгліколь з низьким показником летючості, без різкого характерного запаху;
  • безбарвний, позбавлений аромату, погано розчинний діетилфталат.

Існує ще один розчинник, отриманий порівняно недавно. Він називається Маскулон, виготовляється з настоянки медунки і валеріани.

А як роблять парфум на розлив з повністю органічним (рослинним) складом? Більшість виробників використовують рослинні поживні масла. Найбільшою популярність завдяки низькій вартості, прекрасним хімічними властивостями отримали касторове, жожоба.

Барвник

Компонент не грає особливої ​​ролі в формуванні аромату, а дозволяє забезпечити естетично привабливий вигляд. Виробники, створюючи парфум, приділяють не меншу увагу упаковці і кольором рідини. Він викликає приємні відчуття при погляді на флакон, нерідко уособлює собою прихований в ємності запах.

Морські композиції зазвичай мають блакитний або зеленуватий відтінок. Фруктові і квіткові духи пофарбовані в рожевий і пудровий. Барвники ніяк не впливають на якість або розкриття ароматної композиції.

Рослинні і тваринні запашні речовини

З чого роблять духи як селективних, так і нішевих брендів?

Запашні речовини тваринні і рослинні відрізняються один від одного. Існує величезна кількість компонентів. Використовують всі, але популярністю користуються деякі.

До популярних видів тваринної сировини відносяться наступні:

  1. Кастореум. Речовина маслянистої консистенції виділяють залози бобра. Воно являє собою найцінніший компонент для виробництва парфумерії, що фіксує композицію. Нагадує природний запах шкіри, використовується при створенні шипрових, східних парфумів.
  2. Амбра. Компонент містить кишечник кашалота. Є найдорожчим. На даний момент промисловий збір продукту заборонений, але фрагменти знаходять на узбережжі.
  3. Мускус. Продукт, який синтезується залозами чоловічих особин кабарги. Раніше для отримання мускусу доводилося вбивати тварину, але після заборони через зниження популяції тваринного стали використовуватися більш гуманні методи. У чистому вигляді він має аміачний неприємний запах, але спиртова обробка додає речовині чуттєвості, що дозволяє фарбувати аромат. На даний момент найчастіше застосовують синтетичний аналог.

Серед рослинних компонентів особливо вирізняються:

  • Пелюстки троянд. Найпопулярніше сировину в парфумерії. Використовують два види - болгарську і травневу. Збирають квіти в ранкові години, поки не стало зовсім жарко. Речовини, що містяться в зібраних прохолодним вранці квітках, відрізняються ніжністю. На сонці аромат яскравіше, але невідповідний для створення рожевої води. Щоб отримати кілограм ефірної олії, збирають п'ять тонн пелюсток, які обробляють методом екстракції.
  • Апельсиновий колір. Таке незвичайне назва отримало рослина, що виростає в Південному Китаї. Саме воно служить сировиною для пейроль. Компонент надає аромату нотки бадьорості і свіжості, але з невеликим тваринам, теплим забарвленням. Особливо популярний у виробництві одеколону.
  • Пачулі. Отримують з листя вирощуваного в Індонезії рослини. Відрізняється оригінальним запахом, який поєднує землисту і деревну ноти. Активно використовуються не тільки в парфумерії, але і косметології.

Якщо серед представлених є улюблений компонент, купувати необхідно парфум, в якому інгредієнт становить основну ноту.

З чого роблять духи як селективних, так і нішевих брендів?

Ефірні масла для парфуму: як створюють запашну основу?

Ароматичні речовини відповідають за стійкість і аромат. Щоб розуміти процес того, як парфумери роблять духи, обов'язково вивчають способи обробки даних компонентів в ефірні масла:

  1. Дистиляція. Являє собою процес перегонки ароматичних речовин за допомогою пари. Це дозволяє отримувати коріандрового, м'ятні, Геранієві, рожеві складові.
  2. Отжим (механічний). Дозволяє без зайвих витрат одержати з шкірки і цедри цитрусовий сік, який використовується для отримання лимонного, мандаринового, апельсинового масел.
  3. Екстракція. Полягає в отримання запашної основи під дією розчинника. Складний процес, що складається з декількох етапів.
  4. Анфлераж. Самий витратний і трудомісткий з існуючої техніки, що застосовуються в парфумерії.

Останні два способи вимагають детального розгляду.

Екстракцію виконують в певному порядку:

  1. Шляхом змішування зі спиртом і вигонки отримують екстракт.
  2. Відокремлюють розчинник від масляної складової. Утворений конкурують складається з воску, жирів, смол.
  3. Виконують обробку спиртом, який в подальшому відганяють, отримуючи абсолютне масло.

Кінцевий продукт ще називають абсолю.

Анфлераж почали використовувати ще стародавні єгиптяни. Способу більше 5 000 років. Він полягає в наступному:

  1. Підноси змащують жиром, зверху розкладають квіткові пелюстки, летючі масла яких він вбирає.
  2. Увядающие пелюстки замінюють свіжими, поки жир вже не зможе вбирати ароматичні речовини.
  3. Збирають утворену масу, позбавляють від рослинних фрагментів, отримуючи помаду.
  4. Отриману речовину поміщають на виброплатформу, де масло відокремлюють від жиру. Процес займає добу.

В результаті отримують тверду або концентровану субстанцію (абсолю), яка нагрівається при контакті з тілом, стаючи рідкої.

Синтетика для створення доступних духів

Заборона на видобуток тварин запашних речовин, великі витрати на збір ведуть до подорожчання парфуму. Вироблений згідно з усіма істинним канонам, він обійдеться не менше тисячі доларів за невеликий флакон. Зробити духи доступніше дозволяє заміна натуральних компонентів на синтетичні:

  • складні і прості ефіри;
  • альдегідні і вуглеводневі складові;
  • спиртовмісні речовини.

Багато хто помилково вважає, що синтетика - погано. Високоякісні бренди духів знаходять зовсім нові нотки ароматів, які неможливо отримати з натуральних інгредієнтів.

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями!